LibreOffice 3.5 RC 2

Użytkowanie pakietu jako całości

LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » Wt sty 31, 2012 12:08 pm

Witam.

Testuję LibreOffice 3.5 RC2.
Poprawiono w nim część odpowiedzialną, za .RTF.
Niestety, ale wszystkie dokumenty w RTF zrobione do tej pory (w innych wersjach niż 3.5) są strasznie ścieśnione i jest totalny rozjazd tych dokumentów.

Czy ktoś tak też ma, czy to tylko u mnie ?
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Raknor » Śr lut 01, 2012 1:16 pm

Linia 3.3.x i 3.5.x jest bardziej zgodna ze standardem RTF niż linia 3.4.x.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Raknor
 
Posty: 509
Dołączył(a): Pt lut 19, 2010 3:32 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » Śr lut 01, 2012 7:58 pm

W 3.4.x jeszcze nie było aż tak źle, jak jest w 3.5 RC2. W LibreOffice 3.5 jest po prostu tragedia z RTF. Jedne rzeczy naprawili, ale za to inne, które np. w 3.4.x wyświetlały się poprawnie, w 3.5 jest makabra.
Czyli albo zostaje mi używanie linii 3.3 lub 3.4 albo zakup MS Office ? Bo niestety dużo mam eksportów w firmie z zewnętrznych programów właśnie w plikach rtf.
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Raknor » Cz lut 02, 2012 12:13 am

W MS Office jak zapiszesz dokument w standardzie RTF. Dobrze się otworzy w 3.3.x i w 3.5.x natomiast w 3.4.x będziesz miał wszystko porozrzucane.
Linia 3.4.x źle importuje i eksportuje standard RTF tzn. jest najmniej z nim zgodny.

Jak chcesz sprawdzić, to w załączniku jest taki dokument RTF.
Załączniki
kw_wpis_p.zip
(18.07 KiB) Pobrane 113 razy
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Raknor
 
Posty: 509
Dołączył(a): Pt lut 19, 2010 3:32 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » Cz lut 02, 2012 6:23 am

Ok, tylko że ja pisałem, że to co jest zrobione w RTF w wersjach niższych niż 3.5 (czyli 3.3 i 3.4) w 3.5 RC2 jest totalnie skrzaczone. Dokument zrobiony jako RTF w wersji 3.3 lub 3.4 w tych wersjach wyświetla się poprawnie. W wersji 3.5 RC2 jest niestety totalnie rozjechany,
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » Cz lut 02, 2012 3:13 pm

Jactra, opisz szczegółowo regresje i załącz jakieś zrzuty (dowody). Spróbuje zgłosić twój błąd.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Raknor » Cz lut 02, 2012 3:18 pm

No to mnie zdziwiłeś. U mnie dokument, który podałem w załączniku jest "ścieśniony" w serii 3.4 natomiast dobrze jest otwierany w 3.3 i 3.5.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Raknor
 
Posty: 509
Dołączył(a): Pt lut 19, 2010 3:32 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » Cz lut 02, 2012 6:26 pm

Tak jest Libre_3_5.pdf
(52.97 KiB) Pobrane 304 razy
Tak jest Libre_3_5.pdf
(52.97 KiB) Pobrane 304 razy
Raknor napisał(a):No to mnie zdziwiłeś. U mnie dokument, który podałem w załączniku jest "ścieśniony" w serii 3.4 natomiast dobrze jest otwierany w 3.3 i 3.5.


No niestety tak to jest.
Do wersji 3.4.5 włącznie wszystko było ok - tzn. były problemy z kodowaniem znaków i w tym pomógł mi Jan_J robiąc plik do naprawy.
Jednak w wersji 3.5 zmieniono moduł (podobno) odpowiedzialny za RTF. No i teraz są problemy z formatowaniem.

Wstawiam pliki.
Załączniki
Tak powinno być.rtf
(10.94 KiB) Pobrane 132 razy
Tak powinno być.pdf
(52.98 KiB) Pobrane 272 razy
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » Cz lut 02, 2012 7:13 pm

Zgłosiłem błąd. Zobaczymy co odpiszą.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » Cz lut 02, 2012 7:18 pm

Wielkie dzięki.
Ogólnie w RTF są jeszcze większe problemy niż były do tej pory. Mam też kilka formularzy (gotowych do wypełnienia), które kompletnie nie działają w 3.5, za to bez problemu działają wersjach do 3.4.5 włącznie.

Jakby było coś wiadomo daj znać.
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » Cz lut 02, 2012 7:28 pm

No to opisuj wszystko po kolei, a ja to podepnę pod jedno zgłoszenie. Tylko nazywaj pliki "LibreOffice _wersja_".
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » Pt lut 03, 2012 12:01 pm

quest-88 napisał(a):No to opisuj wszystko po kolei, a ja to podepnę pod jedno zgłoszenie. Tylko nazywaj pliki "LibreOffice _wersja_".


Jak na razie zauważyłem tylko te problemy z otwieraniem plików RTF. Może dlatego, że w programach z których korzystam jest tego masa i są mi potrzebne w pracy.
Po południu podeślę jeszcze plik z szablonem, w którym są pola tekstowe do wypełnienia. Szablon też jest w RTF-ie. Część pól wyświetla się dobrze, zaś część ma komunikat.
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » Pt lut 03, 2012 12:25 pm

W załączeniu pliki.
Nie spojrzałem jedynie, że szablon jest zrobiony w .doc !!!!
Załączniki
Tak_jest_Libre_3_5_RC_2.pdf
(46.34 KiB) Pobrane 249 razy
Tak powinno byc_MSOffice.pdf
(75.9 KiB) Pobrane 233 razy
Plik_3_5_RC_2.doc
(53.5 KiB) Pobrane 254 razy
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » Pt lut 03, 2012 4:52 pm

Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » Pt lut 03, 2012 11:31 pm

Wielkie dzięki.

Dzisiaj ukazała się wersja LibreOffice 3.5 RC3. Szczerze mówiąc myślałem, że coś jednak w kwestii RTF-ów się poprawiło. Niestety...
Jeśli dalej tak będzie pozostanie mi trwanie przy wersji 3.4.5 albo... powrót do MSO niestety.
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » So lut 04, 2012 3:30 pm

Cykl wydawniczy ma to do siebie, że jest stały. Błędy te zgłosiłem/odświeżyłem (potwierdziłem) 2-3 dni przed wydaniem RC3. Mogą teraz albo je poprawić i wydać RC4, albo poczekać z nimi do 3.5.1.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » So lut 04, 2012 6:48 pm

O ile wiem, wersja 3.5 ma być wydana ok 8-go lutego (mogę się mylić). Jeśli tak, raczej nie ma szans na to, żeby poprawili jeszcze w 3.5, chyba że faktycznie wydadzą jeszcze 3.5 RC 4 i przesuną wydanie stabilnej wersji. Dla mnie byłoby lepiej, ale jak pisałeś - cykl wydawniczy.
Chociaż z drugiej strony myślę, że jest to dosyć istotny błąd, ale być może z punktu - że tak powiem - globalnego może okazać się marginalny, gdyż zawsze można zadać sobie pytanie ilu użytkowników globalnie korzysta z RTF-ów. Chociaż z drugiej strony jakaś spora ilość musi z tego korzystać, bo inaczej w ogólne nie przebudowywali by pakietu w kwestii obsługi tego formatu.
W każdym razie zobaczymy. Najwyżej odpuszczę sobie instalację 3.5 i pozostanę przy 3.4.5, a jak wyjdzie wersja 3.5.1 może w niej poprawią.

Przy okazji : nie orientujesz się kiedy planowane jest wydanie wersji 3.5.1 ?
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » So lut 04, 2012 6:57 pm

Wersje poprawkowe zawsze są wydawane "miesiąc po".

http://wiki.documentfoundation.org/Rele ... .1_release
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » Cz lut 09, 2012 9:26 pm

Właśnie wydano 3.5 stable. Nowa wersja jest już dostępna na poszczególnych serwerach, ale radzę poczekać na aktualizację centralnej pobieralni.

http://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/3.5

Mogę już tylko dodać, że dzisiaj poprawiono Twój (@Jactra) błąd odnośnie importu RTF. Poprawka najprawdopodobniej nie trafiła do tego wydania, więc musisz poczekać na 3.5.1 lub pobrać dzienną kompilację, np. z jutra.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » Pt lut 10, 2012 2:08 am

Quest-88 wielkie dzięki.

A skąd można pobrać dzienną kompilację ?
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » Pt lut 10, 2012 7:00 am

http://dev-builds.libreoffice.org/daily ... r/current/

Zakładam, że katalog /Win-x86@9-Voreppe_Win32 jest tym czego szukasz. Łatkę wysłano 9 lutego i ta kompilacja jest z tego samego dnia. Osobiście radzę poczekać aż pojawi się kompilacja z 10 lutego.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jactra » So lut 11, 2012 12:15 pm

quest-88 napisał(a):http://dev-builds.libreoffice.org/daily/Win-x86@9-Voreppe_Win32/master/current/

Zakładam, że katalog /Win-x86@9-Voreppe_Win32 jest tym czego szukasz. Łatkę wysłano 9 lutego i ta kompilacja jest z tego samego dnia. Osobiście radzę poczekać aż pojawi się kompilacja z 10 lutego.


Wielkie dzięki za pomoc.
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 257
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez lukjan » So lut 11, 2012 9:59 pm

kiedy bedzie oficjalne wydane 3.5.0 na stronie libre office?
lukjan
 

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez Jan_J » N lut 12, 2012 10:33 am

Napisane, że 12 lutego, czyli dzisiaj: http://wiki.documentfoundation.org/Rele ... .5_release
JJ
LO (6.2|7.0) ∙ AOO 4.1.9 ∙ Python 3.8 ∙ Unicode 13 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 4246
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez lukjan » N lut 12, 2012 12:26 pm

wiem. ze napisane, ale wczesniejsze wersje testowe byly w piatki.
lukjan
 

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez lukjan » N lut 12, 2012 5:01 pm

mam nadzieje, ze do wieczora bedzie libreoffice 3.5.0 final? :o :o
lukjan
 

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » Wt lut 14, 2012 11:32 pm

No i mamy wersję stabilną! :)

http://www.libreoffice.org/download/
http://www.libreoffice.org/download/3-5 ... -and-fixes

Btw. zmienił się adres profilu dla Linuksa z ~/.libreoffice na ~/.config/libreoffice!
http://lists.freedesktop.org/archives/l ... 25764.html
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez lukjan » Śr lut 15, 2012 10:04 am

to nie stabilna, tylko rc3 jest napisane w o programie.
lukjan
 

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » Cz lut 16, 2012 1:15 am

Mam prośbę do użytkowników Linuksa. U mnie Impress 3.5 wywala X-y po zastosowaniu przejść 3D. Czy ktoś może to potwierdzić?

Kroki do reprodukcji:
1. Stwórz pierwszy slajd i nadaj mu dowolny styl 2D (normalny)
2. Stwórz drugi slajd i nadaj mu animację Kręcące się okręgi.

Odtwarzanie efektów wewnątrz programu działa poprawnie i nie robi niczego złego, jednak pokaz slajdów (F5) powinien wywalić serwer X.

Mam Ubuntu 10.04.3 LTS z własnościowymi sterownikami Nvidii v. 290.10 do GeForce 6600 GT.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 3.5 RC 2

Postprzez quest-88 » Cz lut 16, 2012 10:08 am

To musi być coś ze sterownikami. Właśnie zainstalowałem aktualizację (295.20) i już chociaż X-serwera nie wywala. :)
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1105
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Następna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość