[Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Discuss setup / installation issues - Add a spell checker, Language pack?

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby Paj » Thu Aug 22, 2019 4:00 am

RoryOF wrote:Try this:

To fix the spellcheck, try renaming your OpenOffice user profile.

As you are using Windows close OpenOffice and the Quickstarter.

Open File Explorer. Copy and paste %appdata%\OpenOffice\4 in the File Explorer (sometimes called Windows Explorer)
Address Bar and press Enter.

Rename the "user" folder - "user.old" is a good choice.

Start OpenOffice.


Thank you for this! The python route wasn't working anymore and this solved the problem in less than 15 seconds (once I found it again).

Thanks again,
Paj
8^)
OpenOffice 4.1.1 on Vista
Paj
 
Posts: 5
Joined: Sun Oct 12, 2014 1:34 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby Tony Walden » Fri Jul 03, 2020 11:26 am

Thanks for the dictionary fix. That seems to have done the trick. Much appreciated.
I am using Apache OpenOffice 4.1.7 with Windows 10
Tony Walden
 
Posts: 1
Joined: Fri Jul 03, 2020 10:56 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby jesebus » Sun Jul 19, 2020 7:18 pm

RoryOF you are my hero. Over many months I've in vain I tried several solutions, and yours worked. Thank you. Thank you.
OpenOffice 4.7 with Windows10
jesebus
 
Posts: 1
Joined: Sun Jul 19, 2020 7:03 pm

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby MikeJP » Tue Jan 26, 2021 5:02 pm

Thank you, this solved my problem as well. But I found the description of how to access the OpenOffice App file difficult to follow, so I simply worked my way through the windows 10 explorer files to find AppData, then inside the Roaming folder is the file named OpenOffice.
For my PC the address was - C:\Users\Mike\AppData\Roaming - where 'Mike' is the name of my folder within Users.

However, I am very pleased with this Fix; it also solved an annoying habit of changing a typed 'a' to As, and 'the' to we, when spell checking.
Open Office 4.1.3
Windows 10
HP PC
MikeJP
 
Posts: 13
Joined: Mon Jul 27, 2015 7:01 pm

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby John_Ha » Tue Jan 26, 2021 5:27 pm

Note that while renaming ...\user to something like ...\user_old fixes spelling it loses

  • all user customisation
  • all user added words to dictionaries
  • all user autocorrects
  • all user autotexts
  • all user macros
  • all user copies of backup files
  • all user installed extensions
  • all user graphics added to the Gallery
  • all user templates
  • etc
Users are therefore strongly recommended to follow the instructions at [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined).
LO 6.4.4.2, Windows 10 Home 64 bit

See the Writer Guide, the Writer FAQ, the Writer Tutorials and Writer for students.

Remember: Always save your Writer files as .odt files. - see here for the many reasons why.
John_Ha
Volunteer
 
Posts: 8299
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:51 pm
Location: UK

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoyM » Mon Feb 15, 2021 11:06 pm

What a difficult suggestion for solving red lining.
I cannot understand it. I have Windows 10 and the instructions in the tutorial do not work. Putting in %AppData% takes me off into a bing search. There is no file location in my Windows Explorer.
A better solution please.
Roy Martin
Open Office 4.1.3 on Windows 10.
RoyM
 
Posts: 3
Joined: Tue Jul 11, 2017 6:50 pm

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoryOF » Mon Feb 15, 2021 11:12 pm

You are putting %appdata% into the address bar of your browser. Open File Explorer and put %appdata% into its address bar.
Apache OpenOffice 4.1.9 on Xubuntu 20.04.2 (mostly 64 bit version) and very infrequently on Win2K/XP
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 32364
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoyM » Tue Feb 16, 2021 12:24 pm

Thank you so much for your very prompt reply. I had been struggling for 2 hours to get rid of the red lines on 4.1.9 and the tutorial had me bemused as there was no 'search' icon available in the task bar. Only Cortana. However, after a good nights sleep, I tried again following your advice and eventually it worked, even though I had 86 hits for %AppData%. All seems to be well now I am 77 and not computer literate, so all help is well received.
Keep well in this difficult time.
Open Office 4.1.3 on Windows 10.
RoyM
 
Posts: 3
Joined: Tue Jul 11, 2017 6:50 pm

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoryOF » Tue Feb 16, 2021 1:16 pm

I'm glad it worked for you. Many of the volunteers on Forum are of similar age to you, so there is still hope for you!

Not using an current version of Windows, I cannot even hazard a guess why you had 86 hits for %appdata%.
Apache OpenOffice 4.1.9 on Xubuntu 20.04.2 (mostly 64 bit version) and very infrequently on Win2K/XP
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 32364
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby John_Ha » Tue Feb 16, 2021 2:17 pm

For others searching ...

Clipboard01.png

If you want to keep your customisations, added words etc then you need to copy back everything except ...\config and registrymodifications.xcu. The problem was in ...\config and possibly in registrymodifications.xcu

Clipboard02.png

Full instructions are included in [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)
LO 6.4.4.2, Windows 10 Home 64 bit

See the Writer Guide, the Writer FAQ, the Writer Tutorials and Writer for students.

Remember: Always save your Writer files as .odt files. - see here for the many reasons why.
John_Ha
Volunteer
 
Posts: 8299
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:51 pm
Location: UK

Previous

Return to Install, Setup and Troubleshooting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests