[Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Discuss setup / installation issues - Add a spell checker, Language pack?

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby Paj » Thu Aug 22, 2019 4:00 am

RoryOF wrote:Try this:

To fix the spellcheck, try renaming your OpenOffice user profile.

As you are using Windows close OpenOffice and the Quickstarter.

Open File Explorer. Copy and paste %appdata%\OpenOffice\4 in the File Explorer (sometimes called Windows Explorer)
Address Bar and press Enter.

Rename the "user" folder - "user.old" is a good choice.

Start OpenOffice.


Thank you for this! The python route wasn't working anymore and this solved the problem in less than 15 seconds (once I found it again).

Thanks again,
Paj
8^)
OpenOffice 4.1.1 on Vista
Paj
 
Posts: 5
Joined: Sun Oct 12, 2014 1:34 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby Tony Walden » Fri Jul 03, 2020 11:26 am

Thanks for the dictionary fix. That seems to have done the trick. Much appreciated.
I am using Apache OpenOffice 4.1.7 with Windows 10
Tony Walden
 
Posts: 1
Joined: Fri Jul 03, 2020 10:56 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby jesebus » Sun Jul 19, 2020 7:18 pm

RoryOF you are my hero. Over many months I've in vain I tried several solutions, and yours worked. Thank you. Thank you.
OpenOffice 4.7 with Windows10
jesebus
 
Posts: 1
Joined: Sun Jul 19, 2020 7:03 pm

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby MikeJP » Tue Jan 26, 2021 5:02 pm

Thank you, this solved my problem as well. But I found the description of how to access the OpenOffice App file difficult to follow, so I simply worked my way through the windows 10 explorer files to find AppData, then inside the Roaming folder is the file named OpenOffice.
For my PC the address was - C:\Users\Mike\AppData\Roaming - where 'Mike' is the name of my folder within Users.

However, I am very pleased with this Fix; it also solved an annoying habit of changing a typed 'a' to As, and 'the' to we, when spell checking.
Open Office 4.1.3
Windows 10
HP PC
MikeJP
 
Posts: 13
Joined: Mon Jul 27, 2015 7:01 pm

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby John_Ha » Tue Jan 26, 2021 5:27 pm

Note that while renaming ...\user to something like ...\user_old fixes spelling it loses

  • all user customisation
  • all user added words to dictionaries
  • all user autocorrects
  • all user autotexts
  • all user macros
  • all user copies of backup files
  • all user installed extensions
  • all user graphics added to the Gallery
  • all user templates
  • etc
Users are therefore strongly recommended to follow the instructions at [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined).
LO 6.4.4.2, Windows 10 Home 64 bit

See the Writer Guide, the Writer FAQ, the Writer Tutorials and Writer for students.

Remember: Always save your Writer files as .odt files. - see here for the many reasons why.
John_Ha
Volunteer
 
Posts: 8389
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:51 pm
Location: UK

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoyM » Mon Feb 15, 2021 11:06 pm

What a difficult suggestion for solving red lining.
I cannot understand it. I have Windows 10 and the instructions in the tutorial do not work. Putting in %AppData% takes me off into a bing search. There is no file location in my Windows Explorer.
A better solution please.
Roy Martin
Open Office 4.1.3 on Windows 10.
RoyM
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 11, 2017 6:50 pm

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoryOF » Mon Feb 15, 2021 11:12 pm

You are putting %appdata% into the address bar of your browser. Open File Explorer and put %appdata% into its address bar.
Apache OpenOffice 4.1.10 on Xubuntu 20.04.2 (mostly 64 bit version) and very infrequently on Win2K/XP
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 32557
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoyM » Tue Feb 16, 2021 12:24 pm

Thank you so much for your very prompt reply. I had been struggling for 2 hours to get rid of the red lines on 4.1.9 and the tutorial had me bemused as there was no 'search' icon available in the task bar. Only Cortana. However, after a good nights sleep, I tried again following your advice and eventually it worked, even though I had 86 hits for %AppData%. All seems to be well now I am 77 and not computer literate, so all help is well received.
Keep well in this difficult time.
Open Office 4.1.3 on Windows 10.
RoyM
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 11, 2017 6:50 pm

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoryOF » Tue Feb 16, 2021 1:16 pm

I'm glad it worked for you. Many of the volunteers on Forum are of similar age to you, so there is still hope for you!

Not using an current version of Windows, I cannot even hazard a guess why you had 86 hits for %appdata%.
Apache OpenOffice 4.1.10 on Xubuntu 20.04.2 (mostly 64 bit version) and very infrequently on Win2K/XP
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 32557
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby John_Ha » Tue Feb 16, 2021 2:17 pm

For others searching ...

Clipboard01.png

If you want to keep your customisations, added words etc then you need to copy back everything except ...\config and registrymodifications.xcu. The problem was in ...\config and possibly in registrymodifications.xcu

Clipboard02.png

Full instructions are included in [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)
LO 6.4.4.2, Windows 10 Home 64 bit

See the Writer Guide, the Writer FAQ, the Writer Tutorials and Writer for students.

Remember: Always save your Writer files as .odt files. - see here for the many reasons why.
John_Ha
Volunteer
 
Posts: 8389
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:51 pm
Location: UK

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby IanP » Mon Jun 14, 2021 11:05 am

Hi,

I'm having a lot of trouble trying to solve this problem. For instance, following this link: viewtopic.php?t=16512 led me to downloading a .oxt file but when I tried to add it I got an error message (attached).

Is there an MSOffice clean uninstall process, so I can start from scratch?

Thanks,

Ian
Attachments
Error message.jpg
OpenOffice 4.1.5 on Windows 7
IanP
 
Posts: 23
Joined: Sat Oct 06, 2018 11:01 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby Hagar Delest » Mon Jun 14, 2021 11:42 am

Close AOO and try to delete the ...\cache folder that is shown in your screenshot.
Then reinstall the extension.
Note that it may remove other extensions if you had installed some.
LibreOffice 7.0.5 on Xubuntu 21.04 and 7.0.5 portable on Windows 10
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 29753
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby IanP » Mon Jun 14, 2021 12:06 pm

That was quick! Thanks Hagar. The bad news is that the path doesn't exist. Looks like I've a bigger problem than I imagined. There aren't any AppData folders under Users\User.
OpenOffice 4.1.5 on Windows 7
IanP
 
Posts: 23
Joined: Sat Oct 06, 2018 11:01 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby Hagar Delest » Mon Jun 14, 2021 12:10 pm

It is an hidden folder. In the file explorer (in the address bar), enter %appdata% and it should appear.
LibreOffice 7.0.5 on Xubuntu 21.04 and 7.0.5 portable on Windows 10
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 29753
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby IanP » Mon Jun 14, 2021 12:19 pm

Silly me I'd assumed hidden folders were visible. I'll try again, but have to go out soon, so it'll be a while before I get back to you.
Once again, thanks for your help,

Ian
OpenOffice 4.1.5 on Windows 7
IanP
 
Posts: 23
Joined: Sat Oct 06, 2018 11:01 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby IanP » Mon Jun 14, 2021 3:20 pm

Hi again,

Sorted. A BIG THANK YOU, Hagar!

Ian
OpenOffice 4.1.5 on Windows 7
IanP
 
Posts: 23
Joined: Sat Oct 06, 2018 11:01 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby southwestforests » Mon Jun 21, 2021 1:19 am

Okay, but what does it mean when you look at a few things online then decide to go to Control Panel, uninstall Open Office, then after it is uninstalled go to the AOO website and install the latest version,
and ...
the fresh new installation has the same trouble
and ..
has somehow remembered the words you added to the dictionary in the supposedly uninstalled program?

So, I have just come here and joined.

Note: my health is a bit of a mess with several neurological, endocrine, mitochondrial, musculoskeletal, things going on and stuff which requires digging around in the computers programming is not going to happen.
Open Office 4.1.10 on Windows 10 according to what signature says to include.
southwestforests
 
Posts: 4
Joined: Mon Jun 21, 2021 1:12 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoryOF » Mon Jun 21, 2021 10:06 am

Uninstalling OpenOffice does not remove or replace the User Profile - it leaves the OpenOffice User Profile (the culprit) in existence, which profile is picked up by the new installation and the problem remains.

Open the WIndows Explorer (file manager) and enter %APPDATA%\OpenOffice\4\ into the address bar. There you find a folder named "user". Rename that folder to user.backup or any other name.

Now start OpenOffice again and all should be well with your spellcheck.
Apache OpenOffice 4.1.10 on Xubuntu 20.04.2 (mostly 64 bit version) and very infrequently on Win2K/XP
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 32557
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby IanP » Mon Jun 21, 2021 10:21 am

As advised by Hagar, the process suggested by Rory worked for me, the ONLY downside being the loss of menu bar customising, but that was soon resolved.
OpenOffice 4.1.5 on Windows 7
IanP
 
Posts: 23
Joined: Sat Oct 06, 2018 11:01 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby John_Ha » Mon Jun 21, 2021 11:48 am

southwestforests wrote:Okay, but what does it mean when you look at a few things online then decide to go to Control Panel, uninstall Open Office, then after it is uninstalled go to the AOO website and install the latest version,
and ...
the fresh new installation has the same trouble
and ..
has somehow remembered the words you added to the dictionary in the supposedly uninstalled program?

That is correct. As RoryOF says, uninstalling and re-installing AOO does not replace the User Profile which is where the spelling problem is and where the user added words are stored.

You must reset the User Profile - see Resetting the user profile.
LO 6.4.4.2, Windows 10 Home 64 bit

See the Writer Guide, the Writer FAQ, the Writer Tutorials and Writer for students.

Remember: Always save your Writer files as .odt files. - see here for the many reasons why.
John_Ha
Volunteer
 
Posts: 8389
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:51 pm
Location: UK

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby southwestforests » Mon Jun 21, 2021 12:08 pm

RoryOF wrote:Uninstalling OpenOffice does not remove or replace the User Profile - it leaves the OpenOffice User Profile (the culprit) in existence,

That sounds very, very, strange to me.

Open the WIndows Explorer (file manager) and enter %APPDATA%\OpenOffice\4\ into the address bar. There you find a folder named "user". Rename that folder to user.backup or any other name.

Now start OpenOffice again and all should be well with your spellcheck.


Alright, that is a thing I can do.
And will do it next.

Whatever happened has been only with this PC, Open Office in the laptop I drag everywhere, creative writers group, dr. appointments, the laundromat, is just fine.

Well ... I'll do it after the registration of the reinstallation.
Open Office 4.1.10 on Windows 10 according to what signature says to include.
southwestforests
 
Posts: 4
Joined: Mon Jun 21, 2021 1:12 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoryOF » Mon Jun 21, 2021 12:15 pm

The reason OpenOffice installation does not generate a new default User profile is attributed to the early development of StarOffice, the precursor to OpenOffice; it was said that some of those who developed StarOffice used it for writing long (book-length) works, and did not wish their dictionaries, autocorrects etc be overwritten with every new release of the program - i.e., they wished them carried forward into that new release.
Apache OpenOffice 4.1.10 on Xubuntu 20.04.2 (mostly 64 bit version) and very infrequently on Win2K/XP
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 32557
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby southwestforests » Mon Jun 21, 2021 12:16 pm

Alright, that worked! thanks y'all.
Now I gotta remember how to set the default font, that New Roman hurts my eyes with all its little squiggles.

There appears to be the downside of my user additions to the dictionary are knocked out,
and I have to add back all the specific and not common-English-word technical terms for ...

railroads ...

aircraft ...

ships ...

spaceflight ...

AND ...

ALL ...

the non-English people and place names in my book ...

Oh well, I'm not on a time limit to do that.
And getting the dictionary fixed was the big thing.

EDIT:
RoryOF wrote: it was said that some of those who developed StarOffice used it for writing long (book-length) works, and did not wish their dictionaries, autocorrects etc be overwritten with every new release of the program - i.e., they wished them carried forward into that new release.

Ah. Since I am doing exactly that, I totally get that.
Open Office 4.1.10 on Windows 10 according to what signature says to include.
southwestforests
 
Posts: 4
Joined: Mon Jun 21, 2021 1:12 am

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby RoryOF » Mon Jun 21, 2021 12:19 pm

You may safely copy the customised dictionaries from the old profile (possible in user.old, if advice was followed exactly) to the new profile. These do not affect the working of spellcheck.
Apache OpenOffice 4.1.10 on Xubuntu 20.04.2 (mostly 64 bit version) and very infrequently on Win2K/XP
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 32557
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby robleyd » Mon Jun 21, 2021 12:32 pm

See [Tutorial] The OpenOffice User Profile to find out where various configurations are kept.
Cheers
David
Apache OpenOffice 420m2(Build:9821) - Slackware 14.2 - 64 bit
LibreOffice 6.4.6.2 (SlackBuild for 6.4.6 by Eric Hameleers) - Slackware 14.2 - 64 bit
Apache OpenOffice 4.1.4 - Windows 7 Virtual machine
User avatar
robleyd
Moderator
 
Posts: 3958
Joined: Mon Aug 19, 2013 3:47 am
Location: Murbko, Australia

Re: [Solved] Spell Check Not Working (words red underlined)

Postby southwestforests » Mon Jun 21, 2021 12:34 pm

RoryOF wrote:You may safely copy the customised dictionaries from the old profile (possible in user.old, if advice was followed exactly) to the new profile. These do not affect the working of spellcheck.

robleyd wrote:See [Tutorial] The OpenOffice User Profile to find out where various configurations are kept.

Okay. I'll remember those to do at another time. This body is getting difficult to get along with again and now would be a good time to stop before I screw something up. But, hey, thanks everyone.
Open Office 4.1.10 on Windows 10 according to what signature says to include.
southwestforests
 
Posts: 4
Joined: Mon Jun 21, 2021 1:12 am

Previous

Return to Install, Setup and Troubleshooting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests