[Solved] MySQL BLOBs and Base don't seem to work

Help with installation and general system troubleshooting questions concerning the office suite LibreOffice.

[Solved] MySQL BLOBs and Base don't seem to work

Postby j4nd3r53n » Thu Feb 25, 2021 6:48 pm

I'm on Debian 10, using LO 7.1 and MariaDB 10.5.8-MariaDB-1:10.5.8+maria~buster. I connect Base directly via a socket.

I have created a table and a form based on the table:

Code: Select all   Expand viewCollapse view
MariaDB [greenhouse]> desc plant;
+---------+--------------+------+-----+---------+-------+
| Field   | Type         | Null | Key | Default | Extra |
+---------+--------------+------+-----+---------+-------+
| id      | int(11)      | NO   | PRI | NULL    |       |
| genus   | varchar(128) | YES  | MUL | NULL    |       |
| species | varchar(128) | YES  |     | NULL    |       |
| picture | blob         | YES  |     | NULL    |       |
+---------+--------------+------+-----+---------+-------+
4 rows in set (0.210 sec)


When I upload an image, it disappears as soon as I save it. I have found several questions about this, but the answers never seem to address the problem or suggest ways to troubleshoot it.

I know from working with Java EE, that it is perfectly possible to store and retrieve images in MySQL/MariaDB, so the problem isn't the database. Is there anything one needs to do, other than naively following the wizard?

Edit:

This works perfectly when I use JDBC, but not with ODBC or connecting through a socket.
Last edited by j4nd3r53n on Fri Feb 26, 2021 3:13 pm, edited 1 time in total.
OpenOffice 3.1.0 on Debian 7
j4nd3r53n
 
Posts: 9
Joined: Mon Nov 25, 2013 10:50 pm

Re: MySQL BLOBs and Base don't seem to work

Postby robleyd » Fri Feb 26, 2021 1:14 am

Cross posted to AskLibreOffice

If you cross post, please let us know that you have done so, otherwise it leads to several discussions and a waste of time because several identical answers may be posted by different users.
Cheers
David
Apache OpenOffice 420m2(Build:9821) - Slackware 14.2 - 64 bit
LibreOffice 6.4.6.2 (SlackBuild for 6.4.6 by Eric Hameleers) - Slackware 14.2 - 64 bit
Apache OpenOffice 4.1.4 - Windows 7 Virtual machine
User avatar
robleyd
Moderator
 
Posts: 3843
Joined: Mon Aug 19, 2013 3:47 am
Location: Murbko, Australia

Re: MySQL BLOBs and Base don't seem to work

Postby j4nd3r53n » Fri Feb 26, 2021 9:31 am

I apologise. I seem to remember, some years ago, one of these fora tended to be rather sluggish, and I thought I had posted in the wrong place. I'm glad to see Libreoffice and OpenOffice now get much more of the attention they deserve.
OpenOffice 3.1.0 on Debian 7
j4nd3r53n
 
Posts: 9
Joined: Mon Nov 25, 2013 10:50 pm

Re: MySQL BLOBs and Base don't seem to work

Postby Villeroy » Fri Feb 26, 2021 1:16 pm

Create a most simple test form from that table and add a picture control linked to the blob.
From toolbar "Form Controls" --> button "More Controls" --> "Picture Control".
Using LibreOffice, create a report with a picture control.
Please, edit this topic's initial post and add "[Solved]" to the subject line if your problem has been solved.
Ubuntu 18.04 with LibreOffice 6.0, latest OpenOffice and LibreOffice
User avatar
Villeroy
Volunteer
 
Posts: 29486
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:35 am
Location: Germany

Re: MySQL BLOBs and Base don't seem to work

Postby j4nd3r53n » Fri Feb 26, 2021 1:21 pm

It turned out that this only works, if you connect with JDBC, for some reason.
OpenOffice 3.1.0 on Debian 7
j4nd3r53n
 
Posts: 9
Joined: Mon Nov 25, 2013 10:50 pm

Re: MySQL BLOBs and Base don't seem to work

Postby Villeroy » Fri Feb 26, 2021 1:51 pm

j4nd3r53n wrote:It turned out that this only works, if you connect with JDBC, for some reason.

Ooops.
Please, edit this topic's initial post and add "[Solved]" to the subject line if your problem has been solved.
Ubuntu 18.04 with LibreOffice 6.0, latest OpenOffice and LibreOffice
User avatar
Villeroy
Volunteer
 
Posts: 29486
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:35 am
Location: Germany


Return to LibreOffice

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests