tabele i wykresy z calca we writerze

Użytkowanie edytora dokumentów

tabele i wykresy z calca we writerze

Postprzez kuku » Cz paź 29, 2009 6:14 pm

Jak najlepiej wstawiać elementy z calca we writerze - aktualnie zaznaczam w calcu i wklejam we writerze jednak ma to wady ponieważ jeśli wprowadze jakieś zmiany to nie są one uwzględniane.
Chcialbym aby aktualizowało się automatycznie.
OpenOffice 3.1 na gentoo
kuku

Re: tabele i wykresy z calca we writerze

Postprzez Marek_Sz » Pn lis 02, 2009 3:48 pm

Jeżeli posiadasz zewnętrzny plik (aktualizowany), z którego przeklejasz dane to najlepiej jest wstawić dane jako łącze DDE. Jeżeli nie ma potrzeby przechowywania odrębnego pliku z danymi wystarczy obiekt OLE wstawiony do pliku tekstowego.

Pozdrawiam
OpenOffice 3.1.1 na Windows XP
Marek_Sz

Postprzez kuku » Pn lis 02, 2009 3:57 pm

a mogę jakoś z tego arkusza jako obiekt ole pokazywać dane w kilku miejscach - np tabela - pod nia komentarz potem gdzie indziej wykres itd?
zrobiłem to jako łącza danych - z tym że mam problem:
dziala jeśli mam odwałania do komórek z wpisanym tesktem/liczbami - jeśli jest funkcja to mam w komórkach #odwolanie i kawalek tej funkcji

edit
poradziłem sobie jak wkleiłem wszystkie dane z arkusza a potem "wycentrowalem" je w okienku dopiero

małe howto:
w arkuszu zaznaczamy nasze dane i wybieramy z menu dane ->definiuj zakres i wpisujemy nazwę
nastepnie w dokumencie calca wstawiamy nowy obiekt OLE ->arkusz kalkulacyjny
wląnczamy z menu navigatora (niebieska czteroramienna gwiazdka) na dole wybieramy nazwe naszego arkusza z danymi a potem zakres bazy danych
tam wybieramy nazwe naszych danych i przeciagamy na pierwsza komórkę w obiekcie ole (może jeszcze być potrzebne zmiana typu z hiperłącza na lącze albo kopia-teraz jak to pisze to chyba tam był mój problem z odwołaniami ;))

Jeszcze tylko niech mi ktoś powie jak wstawić wykres z calca - próbowałem go zakotwiczyć do komórki i wstawiać podobnie ale nie dzialalo - pomyśle nad tym ale pomoc mile widziana
edit
też już mam - wykresy są w obiektach OLE w nawigatorze
OpenOffice 3.1 na gentoo
kuku

Postprzez kuku » Pn lis 09, 2009 8:54 pm

Jeszcze jedno - wstawianie danych działa ale nie uaktualnia się w zaden sposób !!!
Tego już nie potrafię wymyśleć
OpenOffice 3.1 na gentoo
kuku

Postprzez Marek_Sz » Cz lis 12, 2009 9:59 am

W przypadku wstawienia danych jako łącze DDE, po zmianie pliku z danymi źródłowymi i ponownym otwarciu pliku tekstowego OOo pyta czy ma zaktualizować dane. Obiekt OLE to obiekt innego programu/modułu zagnieżdżony we Writerze (w tym przypadku obiekt Calca otwarty we Writerze), ale jest to obiekt TEGO dokumentu. Jeżeli dane źródłowe masz w innym pliku i tylko przykleiłeś je do obiektu OLE a następnie zmieniłeś dane w pliku źródłowym nie przyklejając ich do obiektu OLE to dane te nie powinny się zaktualizować, chyba że dane z obiektu OLE połączysz z plikiem źródłowym (nie wiem, nie sprawdzałem).
OpenOffice 3.1.1 na Windows XP
Marek_Sz

Powrót do Writer